Lesmodule maakt orgaandonatie bespreekbaar
In februari is in Groningen een speciale digitale lesmodule gepresenteerd die kinderen informeert over orgaandonatie. Deze digitale lesmodule, te vinden op www.donordenkers.nl, is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs op een neutrale manier voor te lichten over orgaan- en weefseldonatie. NTS-Donorvoorlichting en UMCG ontwikkelden de digitale lesmodule, in opdracht van het ministerie van VWS.
Aanleiding voor de ontwikkeling van de lesmodule zijn de uitkomsten van landelijk onderzoek, uitgevoerd door donorcoördinator Marion Siebelink van het UMCG. Hieruit blijkt onder meer dat basisscholen openstaan voor informatie over orgaan- en weefseldonatie. Uit een internetenquête onder 2.700 kinderen van acht tot vijftien jaar blijkt bovendien, dat ruim zestig procent van de kinderen zelf wil meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Siebelink doet promotieonderzoek naar de factoren die een rol spelen bij orgaandonatie door kinderen. Gemiddeld staan er in Nederland 30 kinderen op de wachtlijst voor transplantatie.
Donordenkers
De lesmodule die in samenwerking met leerkrachten is ontwikkeld, is goed in te passen in het lesprogramma van het basisonderwijs, bijvoorbeeld in de biologieles. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om met elkaar en hun ouders in gesprek te gaan over orgaandonatie en donorregistratie. Aan de hand van animatiefiguren Donnie en Rezi worden vragen beantwoord als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer naar behoren werken? Welke organen kun je doneren? En hoe werkt een transplantatie? De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’ (ontvanger) .
Hartedroom is erg content met deze ontwikkeling. Voor een deel van de cardiomyopathiepatientjes is een harttransplantatie het enige redmiddel. De beschikbaarheid van donorhartjes is hierbij essentieel. Wij zijn van mening dat voorlichting de eerste cruciale stap is in een grotere beschikbaarheid van donororganen voor kinderen.
Nieuws
Sponsorloop voor Hartedroom levert 7500 op!
Op 19 september heeft IKC De Wissel in Zevenaar in samenwerking met de oudervereniging een sponsorloop georganiseerd. Er werd geld ingezameld voor twee doelen: 75% van de opbrengst gaat naar Stichting Hartedroom en 25% van de opbrengst gaat naar de oudervereniging.
Update onderzoek Double Dose
Het Double Dose consortium onderzoekt of het hart van kinderen met een erfelijke hartziekte meer energie verbruikt, en of veranderingen zijn in belangrijke leveranciers van energie in het hart, de mitochondriën om voldoende energie te maken.