Lesmodule maakt orgaandonatie bespreekbaar

zondag 7 maart 2010

In februari is in Groningen een speciale digitale lesmodule gepresenteerd die kinderen informeert over orgaandonatie. Deze digitale lesmodule, te vinden op www.donordenkers.nl, is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs op een neutrale manier voor te lichten over orgaan- en weefseldonatie. NTS-Donorvoorlichting en UMCG ontwikkelden de digitale lesmodule, in opdracht van het ministerie van VWS.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de lesmodule zijn de uitkomsten van landelijk onderzoek, uitgevoerd door donorcoördinator Marion Siebelink van het UMCG. Hieruit blijkt onder meer dat basisscholen openstaan voor informatie over orgaan- en weefseldonatie. Uit een internetenquête onder 2.700 kinderen van acht tot vijftien jaar blijkt bovendien, dat ruim zestig procent van de kinderen zelf wil meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Siebelink doet promotieonderzoek naar de factoren die een rol spelen bij orgaandonatie door kinderen. Gemiddeld staan er in Nederland 30 kinderen op de wachtlijst voor transplantatie.

Donordenkers

De lesmodule die in samenwerking met leerkrachten is ontwikkeld, is goed in te passen in het lesprogramma van het basisonderwijs, bijvoorbeeld in de biologieles. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om met elkaar en hun ouders in gesprek te gaan over orgaandonatie en donorregistratie. Aan de hand van animatiefiguren Donnie en Rezi worden vragen beantwoord als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer naar behoren werken? Welke organen kun je doneren? En hoe werkt een transplantatie? De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’  (ontvanger) .

Hartedroom is erg content met deze ontwikkeling. Voor een deel van de cardiomyopathiepatientjes is een harttransplantatie het enige redmiddel. De beschikbaarheid van donorhartjes is hierbij essentieel. Wij zijn van mening dat voorlichting de eerste cruciale stap is in een grotere beschikbaarheid van donororganen voor kinderen.

Nieuws

Nieuws

Samenvatting Promotie Marijke van der Meulen

woensdag 30 september 2020

Marijke van der Meulen deed jarenlang onderzoek naar cardiomypathie onder kinderen. Haar onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Hartedroom. Vorige week promoveerde Marieke. Hierbij de NL samenvatting van 'Children with Dilated cardiomypathy. Towards Predicting Outcome and Optmizing treatment',

Lees meer

Nieuws

Nieuw grootschalig onderzoek Hartedroom en Hartstichting naar cardiomyopathie

donderdag 17 september 2020

De Hartstichting investeert samen met Hartedroom ruim 3 miljoen euro in nieuw onderzoek naar hartspierziekten (cardiomyopathieën) met als doel om hartspierziekten eerder op te kunnen sporen en te behandelen.

Lees meer

Nieuws

Geen Hartedroom Mont Ventoux Challenge in 2020

zaterdag 15 februari 2020

Er zal dit jaar geen Ventoux Challenge plaatsvinden. De berg is gesloten. Dit jaar zullen we naar alle waarschijnlijkheid geen alternatief organiseren vanuit Hartedroom. Maar als er anderen zijn die met ons draaiboek aan de slag kunnen dan kan dat altijd natuurlijk.

Lees meer

Nieuws

De 7e Hartedroom Mont Ventoux Challenge

donderdag 19 september 2019

In 2019 bestaat Hartedroom 10 jaar; reden genoeg voor een hele bijzonder editie van de Hartedroom Mont Ventoux Challenge. Na het grote succes van afgelopen jaren gaan we dit maal op 19 september voor de zevende keer naar Zuid-Frankrijk.

Lees meer

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl