Lesmodule maakt orgaandonatie bespreekbaar

zondag 7 maart 2010

In februari is in Groningen een speciale digitale lesmodule gepresenteerd die kinderen informeert over orgaandonatie. Deze digitale lesmodule, te vinden op www.donordenkers.nl, is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs op een neutrale manier voor te lichten over orgaan- en weefseldonatie. NTS-Donorvoorlichting en UMCG ontwikkelden de digitale lesmodule, in opdracht van het ministerie van VWS.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de lesmodule zijn de uitkomsten van landelijk onderzoek, uitgevoerd door donorcoördinator Marion Siebelink van het UMCG. Hieruit blijkt onder meer dat basisscholen openstaan voor informatie over orgaan- en weefseldonatie. Uit een internetenquête onder 2.700 kinderen van acht tot vijftien jaar blijkt bovendien, dat ruim zestig procent van de kinderen zelf wil meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Siebelink doet promotieonderzoek naar de factoren die een rol spelen bij orgaandonatie door kinderen. Gemiddeld staan er in Nederland 30 kinderen op de wachtlijst voor transplantatie.

Donordenkers

De lesmodule die in samenwerking met leerkrachten is ontwikkeld, is goed in te passen in het lesprogramma van het basisonderwijs, bijvoorbeeld in de biologieles. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om met elkaar en hun ouders in gesprek te gaan over orgaandonatie en donorregistratie. Aan de hand van animatiefiguren Donnie en Rezi worden vragen beantwoord als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer naar behoren werken? Welke organen kun je doneren? En hoe werkt een transplantatie? De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’  (ontvanger) .

Hartedroom is erg content met deze ontwikkeling. Voor een deel van de cardiomyopathiepatientjes is een harttransplantatie het enige redmiddel. De beschikbaarheid van donorhartjes is hierbij essentieel. Wij zijn van mening dat voorlichting de eerste cruciale stap is in een grotere beschikbaarheid van donororganen voor kinderen.

Nieuws

Nieuws

Update onderzoek Double Dose

donderdag 14 december 2023

Het Double Dose consortium onderzoekt of het hart van kinderen met een erfelijke hartziekte meer energie verbruikt, en of veranderingen zijn in belangrijke leveranciers van energie in het hart, de mitochondriën om voldoende energie te maken.

Lees meer

Nieuws

Patientendag

zondag 22 oktober 2023

Op zaterdagmiddag 18 november organiseert het Erasmus MC/ACAHA een patiëntendag voor families met kindercardiomyopathie. Locatie: Onderwijscentrum Erasmus MC. Deelname is gratis.

Lees meer

Nieuws

Mont Ventoux Challenge 2023: record 106.000 euro!

maandag 16 oktober 2023

Op 21 september 2023 was het zover de achtste editie van de Hartedroom Mont Ventoux Challenge. Het werd de grootste in aantal deelnemer sen opbrengst maar ook de allerzwaarste tot nu toe.

Lees meer

Hartedroom, Mont Ventoux, cardiomyopathie
Nieuws

Op naar een geweldige Mont Ventoux Challenge 2023

maandag 11 september 2023

Nog iets meer dan een week. Dan gaan we met circa 80 deelnemers de grote kale berg van de Provence beklimmen.

Lees meer

Word donateur!

  • Wilt u graag éénmalige doneren? U kunt uw gift direct overmaken op rekening NL11ABNA 0249 3333 33 t.n.v. Stichting Hartedroom
  • Wilt u ons doorlopend steunen? Automatische incasso

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl