Lesmodule maakt orgaandonatie bespreekbaar

zondag 7 maart 2010

In februari is in Groningen een speciale digitale lesmodule gepresenteerd die kinderen informeert over orgaandonatie. Deze digitale lesmodule, te vinden op www.donordenkers.nl, is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs op een neutrale manier voor te lichten over orgaan- en weefseldonatie. NTS-Donorvoorlichting en UMCG ontwikkelden de digitale lesmodule, in opdracht van het ministerie van VWS.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de lesmodule zijn de uitkomsten van landelijk onderzoek, uitgevoerd door donorcoördinator Marion Siebelink van het UMCG. Hieruit blijkt onder meer dat basisscholen openstaan voor informatie over orgaan- en weefseldonatie. Uit een internetenquête onder 2.700 kinderen van acht tot vijftien jaar blijkt bovendien, dat ruim zestig procent van de kinderen zelf wil meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Siebelink doet promotieonderzoek naar de factoren die een rol spelen bij orgaandonatie door kinderen. Gemiddeld staan er in Nederland 30 kinderen op de wachtlijst voor transplantatie.

Donordenkers

De lesmodule die in samenwerking met leerkrachten is ontwikkeld, is goed in te passen in het lesprogramma van het basisonderwijs, bijvoorbeeld in de biologieles. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om met elkaar en hun ouders in gesprek te gaan over orgaandonatie en donorregistratie. Aan de hand van animatiefiguren Donnie en Rezi worden vragen beantwoord als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer naar behoren werken? Welke organen kun je doneren? En hoe werkt een transplantatie? De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’  (ontvanger) .

Hartedroom is erg content met deze ontwikkeling. Voor een deel van de cardiomyopathiepatientjes is een harttransplantatie het enige redmiddel. De beschikbaarheid van donorhartjes is hierbij essentieel. Wij zijn van mening dat voorlichting de eerste cruciale stap is in een grotere beschikbaarheid van donororganen voor kinderen.

Nieuws

Hartedroom, Mont Ventoux, cardiomyopathie
Nieuws

Op naar een geweldige Mont Ventoux Challenge 2023

maandag 11 september 2023

Nog iets meer dan een week. Dan gaan we met circa 80 deelnemers de grote kale berg van de Provence beklimmen.

Lees meer

Nieuws

Hartedroom Mont Ventoux Challenge: 21 sept 2023

woensdag 15 maart 2023

De Hartedroom Mont Ventoux Challenge wordt in 2023, na een afwezigheid van 4 jaar, weer georganiseerd. We gaan op donderdag 21 september dus je hebt nog voldoende tijd om te trainen.

Lees meer

Nieuws

Update onderzoek Double Dose augustus 2022

donderdag 25 augustus 2022

Onderzoek naar bouwstenen van het hart van jonge hartpatiënten Het Double Dose consortium onderzoekt of het hart van kinderen met een erfelijke hartziekte meer energie verbruikt, en of veranderingen zijn in leveranciers van energie in het hart,

Lees meer

Nieuws

Update onderzoek Double Dose jaar 1

zondag 6 februari 2022

Het Double Dose consortium waarbinnen onderzoekers samenwerken met cardiologen en klinisch genetici, onderzoekt het hart van kinderen met een erfelijke hartspierziekte. Wat is er het afgelopen jaar gedaan om dit onderzoek op te starten, en wat zijn de eerste resultaten?

Lees meer

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl