Drie kinderhartcentra sluiten

zaterdag 11 juli 2009

Minister Klink gaat drie centra sluiten waar kinderen worden geopereerd aan hun hart. Hij volgt daarmee het advies van een staatscommissie. Volgens de commissie moet een centrum zeker 350 operaties per jaar uitvoeren om aan de minimale kwaliteitseisen te voldoen.

Die norm wordt niet gehaald als de huidige zes centra blijven bestaan. Binnen enkele jaren moeten

Nijmegen, Utrecht en Amsterdam sluiten. De instellingen in Leiden, Rotterdam en Groningen blijven bestaan. Volgens de commissie zijn dat de instellingen die de beste kwaliteit leveren.

In het verleden kwam het Nijmeegse centrum negatief in de publiciteit. Het sterftecijfer onder kinderen zou hoger zijn dan gemiddeld. Per honderd kinderen zouden er twee tot zes patiënten meer sterven dan bij andere centra, zo meldde Zembla eerder. In april fuseerde het centrum in Nijmegen met dat in Utrecht. Volgens de commissie is zelfs na de fusie de kwaliteit van de twee centra niet voldoende.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties hij of zij uitvoert, hoe minder fouten hij of zij maakt. Een centrum moet volgens de staatscommissie "minimaal 350 operaties per jaar uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden."

Het UMC Utrecht is het niet eens met het advies van de commissie. Het ziekenhuis vindt dat de evenwichtige spreiding van het aantal centra over Nederland nu wordt verstoord.

(bron: NOS)

Nieuws

Hartedroom, Mont Ventoux, cardiomyopathie
Nieuws

Op naar een geweldige Mont Ventoux Challenge 2023

maandag 11 september 2023

Nog iets meer dan een week. Dan gaan we met circa 80 deelnemers de grote kale berg van de Provence beklimmen.

Lees meer

Nieuws

Hartedroom Mont Ventoux Challenge: 21 sept 2023

woensdag 15 maart 2023

De Hartedroom Mont Ventoux Challenge wordt in 2023, na een afwezigheid van 4 jaar, weer georganiseerd. We gaan op donderdag 21 september dus je hebt nog voldoende tijd om te trainen.

Lees meer

Nieuws

Update onderzoek Double Dose augustus 2022

donderdag 25 augustus 2022

Onderzoek naar bouwstenen van het hart van jonge hartpatiënten Het Double Dose consortium onderzoekt of het hart van kinderen met een erfelijke hartziekte meer energie verbruikt, en of veranderingen zijn in leveranciers van energie in het hart,

Lees meer

Nieuws

Update onderzoek Double Dose jaar 1

zondag 6 februari 2022

Het Double Dose consortium waarbinnen onderzoekers samenwerken met cardiologen en klinisch genetici, onderzoekt het hart van kinderen met een erfelijke hartspierziekte. Wat is er het afgelopen jaar gedaan om dit onderzoek op te starten, en wat zijn de eerste resultaten?

Lees meer

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl