Drie kinderhartcentra sluiten

zaterdag 11 juli 2009

Minister Klink gaat drie centra sluiten waar kinderen worden geopereerd aan hun hart. Hij volgt daarmee het advies van een staatscommissie. Volgens de commissie moet een centrum zeker 350 operaties per jaar uitvoeren om aan de minimale kwaliteitseisen te voldoen.

Die norm wordt niet gehaald als de huidige zes centra blijven bestaan. Binnen enkele jaren moeten

Nijmegen, Utrecht en Amsterdam sluiten. De instellingen in Leiden, Rotterdam en Groningen blijven bestaan. Volgens de commissie zijn dat de instellingen die de beste kwaliteit leveren.

In het verleden kwam het Nijmeegse centrum negatief in de publiciteit. Het sterftecijfer onder kinderen zou hoger zijn dan gemiddeld. Per honderd kinderen zouden er twee tot zes patiënten meer sterven dan bij andere centra, zo meldde Zembla eerder. In april fuseerde het centrum in Nijmegen met dat in Utrecht. Volgens de commissie is zelfs na de fusie de kwaliteit van de twee centra niet voldoende.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties hij of zij uitvoert, hoe minder fouten hij of zij maakt. Een centrum moet volgens de staatscommissie "minimaal 350 operaties per jaar uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden."

Het UMC Utrecht is het niet eens met het advies van de commissie. Het ziekenhuis vindt dat de evenwichtige spreiding van het aantal centra over Nederland nu wordt verstoord.

(bron: NOS)

Nieuws

Nieuws

Samenvatting Promotie Marijke van der Meulen

woensdag 30 september 2020

Marijke van der Meulen deed jarenlang onderzoek naar cardiomypathie onder kinderen. Haar onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Hartedroom. Vorige week promoveerde Marieke. Hierbij de NL samenvatting van 'Children with Dilated cardiomypathy. Towards Predicting Outcome and Optmizing treatment',

Lees meer

Nieuws

Nieuw grootschalig onderzoek Hartedroom en Hartstichting naar cardiomyopathie

donderdag 17 september 2020

De Hartstichting investeert samen met Hartedroom ruim 3 miljoen euro in nieuw onderzoek naar hartspierziekten (cardiomyopathieën) met als doel om hartspierziekten eerder op te kunnen sporen en te behandelen.

Lees meer

Nieuws

Geen Hartedroom Mont Ventoux Challenge in 2020

zaterdag 15 februari 2020

Er zal dit jaar geen Ventoux Challenge plaatsvinden. De berg is gesloten. Dit jaar zullen we naar alle waarschijnlijkheid geen alternatief organiseren vanuit Hartedroom. Maar als er anderen zijn die met ons draaiboek aan de slag kunnen dan kan dat altijd natuurlijk.

Lees meer

Nieuws

De 7e Hartedroom Mont Ventoux Challenge

donderdag 19 september 2019

In 2019 bestaat Hartedroom 10 jaar; reden genoeg voor een hele bijzonder editie van de Hartedroom Mont Ventoux Challenge. Na het grote succes van afgelopen jaren gaan we dit maal op 19 september voor de zevende keer naar Zuid-Frankrijk.

Lees meer

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl