Drie kinderhartcentra sluiten

zaterdag 11 juli 2009

Minister Klink gaat drie centra sluiten waar kinderen worden geopereerd aan hun hart. Hij volgt daarmee het advies van een staatscommissie. Volgens de commissie moet een centrum zeker 350 operaties per jaar uitvoeren om aan de minimale kwaliteitseisen te voldoen.

Die norm wordt niet gehaald als de huidige zes centra blijven bestaan. Binnen enkele jaren moeten

Nijmegen, Utrecht en Amsterdam sluiten. De instellingen in Leiden, Rotterdam en Groningen blijven bestaan. Volgens de commissie zijn dat de instellingen die de beste kwaliteit leveren.

In het verleden kwam het Nijmeegse centrum negatief in de publiciteit. Het sterftecijfer onder kinderen zou hoger zijn dan gemiddeld. Per honderd kinderen zouden er twee tot zes patiënten meer sterven dan bij andere centra, zo meldde Zembla eerder. In april fuseerde het centrum in Nijmegen met dat in Utrecht. Volgens de commissie is zelfs na de fusie de kwaliteit van de twee centra niet voldoende.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties hij of zij uitvoert, hoe minder fouten hij of zij maakt. Een centrum moet volgens de staatscommissie "minimaal 350 operaties per jaar uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden."

Het UMC Utrecht is het niet eens met het advies van de commissie. Het ziekenhuis vindt dat de evenwichtige spreiding van het aantal centra over Nederland nu wordt verstoord.

(bron: NOS)

Nieuws

Nieuws

Update onderzoek Double Dose

donderdag 14 december 2023

Het Double Dose consortium onderzoekt of het hart van kinderen met een erfelijke hartziekte meer energie verbruikt, en of veranderingen zijn in belangrijke leveranciers van energie in het hart, de mitochondriën om voldoende energie te maken.

Lees meer

Nieuws

Patientendag

zondag 22 oktober 2023

Op zaterdagmiddag 18 november organiseert het Erasmus MC/ACAHA een patiëntendag voor families met kindercardiomyopathie. Locatie: Onderwijscentrum Erasmus MC. Deelname is gratis.

Lees meer

Nieuws

Mont Ventoux Challenge 2023: record 106.000 euro!

maandag 16 oktober 2023

Op 21 september 2023 was het zover de achtste editie van de Hartedroom Mont Ventoux Challenge. Het werd de grootste in aantal deelnemer sen opbrengst maar ook de allerzwaarste tot nu toe.

Lees meer

Hartedroom, Mont Ventoux, cardiomyopathie
Nieuws

Op naar een geweldige Mont Ventoux Challenge 2023

maandag 11 september 2023

Nog iets meer dan een week. Dan gaan we met circa 80 deelnemers de grote kale berg van de Provence beklimmen.

Lees meer

Word donateur!

  • Wilt u graag éénmalige doneren? U kunt uw gift direct overmaken op rekening NL11ABNA 0249 3333 33 t.n.v. Stichting Hartedroom
  • Wilt u ons doorlopend steunen? Automatische incasso

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl