Kinderen redden met harttransplantatie

zondag 7 mei 2006

De resultaten van harttransplantaties bij kinderen zijn goed. Het merendeel van de kinderen kan na een transplantatie weer gewoon leven. Met behulp van een steunhart kunnen kinderen ook de wachtlijstperiode voor een transplantatie succesvol overbruggen.  

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een onderzoek naar harttransplantatie bij kinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door kinderartsen en andere specialisten van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en het Erasmus MC in Rotterdam.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 64 kinderen onder de 18 jaar bestudeerd die binnen het ziekenhuis werden beoordeeld voor eventuele harttransplantatie. De gemiddelde leeftijd was 7 jaar. De resultaten van harttransplantatie zijn bij kinderen net zo goed als bij volwassenen met een overlevingskans binnen een jaar van 85-90% en binnen vijf jaar 75%. 'De winst in levenskwaliteit is bij kinderen zeer groot. Na de harttransplantatie heeft meer dan 95% van hen geen fysieke beperkingen. Een normale levensverwachting, zeker bij kinderen, wordt echter niet bereikt', aldus de artsen.

Hoge sterfte
Cardiomyopathie, een ziekte waarbij de hartspier abnormaal vergroot is, was bij 86% van de kinderen de onderliggende oorzaak van het hartfalen. 'Deze ziekte geeft een hoge sterfte: 30% na 1 jaar en 50% na 5 jaar. Harttransplantatie kan deze kindersterfte voorkomen', aldus de onderzoekers.  Daarom pleiten de artsen ervoor dat kindercardiologische centra nauwer gaan samenwerken om kinderen die behandeld kunnen worden met transplantatie zo vroeg mogelijk op te sporen. Zo worden hun overlevingskansen groter en kan de kindersterfte worden teruggedrongen.
Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft als enige in ons land een speciaal programma voor harttransplantaties bij kinderen. In de periode 1998-2007 groeide het aantal kinderen dat verwezen werd naar het programma gestaag.
Sinds 2006 wordt bij kinderen ook een steunhart toegepast, een mechanische ondersteuning van de bloedcirculatie. 'Bij volwassenen is dat al heel gewoon. Met toenemende ervaring lukt het om bij 70 tot 80% van de kinderen een succesvolle overbrugging naar transplantatie te realiseren. De uitkomst na transplantatie is bovendien vergelijkbaar met kinderen zonder mechanische ondersteuning. Met speciaal voor kleine kinderen gemaakte steunharten, is dit zelfs mogelijk bij zuigelingen'.

Nieuws

Nieuws

Samenvatting Promotie Marijke van der Meulen

woensdag 30 september 2020

Marijke van der Meulen deed jarenlang onderzoek naar cardiomypathie onder kinderen. Haar onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Hartedroom. Vorige week promoveerde Marieke. Hierbij de NL samenvatting van 'Children with Dilated cardiomypathy. Towards Predicting Outcome and Optmizing treatment',

Lees meer

Nieuws

Nieuw grootschalig onderzoek Hartedroom en Hartstichting naar cardiomyopathie

donderdag 17 september 2020

De Hartstichting investeert samen met Hartedroom ruim 3 miljoen euro in nieuw onderzoek naar hartspierziekten (cardiomyopathieën) met als doel om hartspierziekten eerder op te kunnen sporen en te behandelen.

Lees meer

Nieuws

Geen Hartedroom Mont Ventoux Challenge in 2020

zaterdag 15 februari 2020

Er zal dit jaar geen Ventoux Challenge plaatsvinden. De berg is gesloten. Dit jaar zullen we naar alle waarschijnlijkheid geen alternatief organiseren vanuit Hartedroom. Maar als er anderen zijn die met ons draaiboek aan de slag kunnen dan kan dat altijd natuurlijk.

Lees meer

Nieuws

De 7e Hartedroom Mont Ventoux Challenge

donderdag 19 september 2019

In 2019 bestaat Hartedroom 10 jaar; reden genoeg voor een hele bijzonder editie van de Hartedroom Mont Ventoux Challenge. Na het grote succes van afgelopen jaren gaan we dit maal op 19 september voor de zevende keer naar Zuid-Frankrijk.

Lees meer

Stuur ook jouw verhaal in!

Hartedroom probeert op deze site zo veel mogelijk verhalen van hartkindjes met cardiomyopathie te verzamelen. Om te laten zien wat de impact is van cardiomyopathie op het leven van een kind en het leven van de ouders. Ook jouw verhaal op de site ? Mail info@hartedroom.nl